Opvoeden

Of je nieuwe partner wel of geen kinderen heeft, jullie kunnen beide heel anders denken over het opvoeden van kinderen. In stiefgezinnen is het opvoeden redelijk vaak onderwerp van discussie. Wat jullie afspreken over het opvoeden, dat beslis je natuurlijk samen. Er zijn stiefgezinnen waar de biologische ouder over de opvoeding van de eigen kinderen gaat. Er zijn ook gezinnen waar beide partners op een lijn willen zitten en het samen oppakken.

Het opvoeden van kinderen blijft natuurlijk een moeilijke klus. Maar voor je partner is het extra moeilijk, want het blijven toch jouw kinderen. Ze kent ze niet vanaf hun geboorte, herkent in hen niets van zichzelf en heeft ze niet opgevoed. Ze geeft misschien veel om ze, maar onvoorwaardelijke liefde mag je niet van haar verwachten. Als je nieuwe partner zelf ook al kinderen heeft, dan weet je dat je voor stiefkinderen iets anders voelt dan voor je eigen kinderen. Dat is volkomen normaal, voor je eigen kinderen ga je door het vuur.

Als vader weet je hoe kinderen wel eens hun hakken in het zand kunnen zetten. Het kan gebeuren dat ze de grens gaan opzoeken. Om te kijken hoe jij of je partner reageren op hun negatieve gedrag. Het is gebruikelijk dat negatief gedrag zich richt op de stiefmoeder. Daarmee hebben je kinderen nog geen band. Ze zetten dus weinig op het spel, dus het is relatief veilig voor ze. Ben je daarvan bewust. Dit soort processen horen bij een startend stiefgezin.

Daarom kan het verstandig zijn om het corrigeren van gedrag en het geven van straf zeker in het begin zelf te doen. Daarmee geef je de kinderen een duidelijk signaal; zij hoort erbij. Misschien zit het je zelf ook niet lekker als iemand anders jouw kinderen straf geeft. Maar blijf bij je positieven, want er zijn kinderen die de volwassenen tegen elkaar proberen uit te spelen. Daar gebeurt ook in gezinnen zonder stiefouders. Altijd partij kiezen voor je eigen kinderen kan de doodsteek zijn voor je relatie.

Verhalen

Er zijn nog geen verhalen beschikbaar bij dit onderwerp.