Wat mag je niet verwachten?

Samen met je nieuwe partner ontstaat er een nieuw gezin. Ook al zijn je kinderen er slechts een dag in de week of een weekend per 14 dagen, jullie vormen samen een stiefgezin. Dan ontstaat er een nieuwe dynamiek tussen jou en je partner en tussen jou en je kinderen. Iedereen moet wennen aan elkaar en zijn of haar weg vinden in het nieuwe gezin. Daarbij zijn er zaken die je zeker niet mag verwachten van je nieuwe partner en je stiefkinderen;

  • Je mag niet verwachten dat je nieuwe gezin geen opstartproblemen zal hebben. Iedereen heeft tijd nodig.
  • Je mag niet verwachten dat je partner evenveel geeft om jouw kinderen als jij. Het zijn tenslotte niet haar kinderen. Misschien kan ze het met sommige van je kinderen beter of slechter vinden.
  • Je mag niet verwachten dat de overgang voor je partner gemakkelijk zal zijn. De rol van de stiefmoeder is veel minder duidelijk dan de rol van moeder. Dat kan zorgen voor problemen.
  • Ook als je partner zelf al kinderen heeft, moet ze wennen. Jouw kinderen zijn anders opgevoed en jij denkt misschien heel anders over opvoeden dan zij.
  • Je mag niet verwachten dat zij een soort moederrol op zich neemt. Het is maar de vraag of ze voor jouw kinderen wil en kan zorgen. Het is ook maar de vraag of jouw kinderen dat accepteren. Professionals adviseren beginnende stiefmoeders om zich terughoudend op te stellen. Je kinderen zitten waarschijnlijk niet te wachten op een tweede moeder of een moederfiguur. Geef ze de tijd en ruimte om aan haar te wennen. Confronteer ze bijvoorbeeld niet met haar aanwezigheid als ze haar nog niet kennen. Bereid de kinderen rustig voor en luister naar wat zij daarover kwijt willen. Vooral oudere kinderen willen dat er naar hun geluisterd wordt, dan voelen zij zich serieus genomen.
  • Je mag zeker in het begin niet verwachten dat je nieuwe partner jouw kinderen corrigeert of straf geeft. Daarvoor heb je als ouder een bepaalde autoriteit nodig en die heeft zij nog niet. Als er tijd is om samen leuke dingen te doen, ontstaat er na een tijd misschien ook draagvlak voor de minder leuke dingen.
  • Je mag niet verwachten dat je stiefkinderen de komst van een stiefmoeder zonder problemen of bezwaren accepteren. Jij speelt een centrale rol in dat acceptatieproces. Jij bent de verbindende schakel die iedereen aan elkaar bindt. Als je kinderen zich niet netjes tegenover haar gedragen, moet jij dat gedrag corrigeren. Een duidelijk signaal dat je dat niet accepteert kan nodig zijn.
  • Jullie relatie kan zorgen voor wat tijdelijke problemen rond de ex-partner(s). Voor jouw ex-vrouw en haar ex-man betekent het dat er voor hun kinderen een extra volwassene bijkomt. Dat kan zorgen voor wat onzekerheid of concurrentiegevoelens. Misschien herken je dat wel als je ex-vrouw een nieuwe partner krijgt.
  • Je mag niet verwachten dat oude patronen en gewoonten klakkeloos worden overgenomen, je partner moet ruimte hebben om nieuwe tradities te starten of activiteiten te ondernemen.

Verhalen

Er zijn nog geen verhalen beschikbaar bij dit onderwerp.