Welke typen zijn er?

Uit onderzoek blijkt dat stiefmoeders hun rol verschillend opvatten en invullen. Deze opvatting beïnvloedt hoe jij jezelf ziet en reageert op je stiefkind(eren) en partner. Er zijn geen strikte scheidslijnen tussen de verschillende typen, waarschijnlijk heb je kenmerken van meerdere typen. Toch is er bijna altijd een type waarin je jezelf het meest herkent. Daarnaast ontwikkel je jezelf als stiefmoeder en kun je dus veranderen van type. Uit Canadees wetenschappelijk onderzoek (Church, 2004) onder 104 stiefmoeders zijn vijf verschillende typen stiefmoeders gedefinieerd:

  • Kern stiefmoeder: dit type probeert haar stiefkinderen een zelfde soort thuis te bieden als zijzelf heeft gehad. Ze is erg gericht op het zorgen voor de stiefkinderen. 22,11% van de onderzochte stiefmoeders is een kern type.
  • Biologische stiefmoeder: dit type hecht meer waarde aan haar eigen kinderen. De stiefkinderen zijn erg anders en dat irriteert. Ze vindt het niet erg als ze er niet zijn. 17,31% van de onderzochte stiefmoeders is een biologisch type.
  • Teruggetrokken stiefmoeder: dit type stiefmoeder is vaak gekwetst door haar stiefkinderen en voelt zich alleen binnen het stiefgezin. Ze voelt zich niet gesteund door haar partner. 3,85% van de onderzochte stiefmoeders is een teruggetrokken type.
  • Relatiegerichte stiefmoeder: dit type vindt de relatie met de partner het meest belangrijk. Ze delen de zorg- en huishoudelijke taken, maar vooral haar partner gaat over de opvoeding. 29,81% van de onderzochte stiefmoeders is een relatiegericht type.
  • Familie stiefmoeder: dit type heeft weinig moeite met de complexiteit van het stiefgezin. Ze ziet het vooral als een extra grote familie. Ze voelt zich een extra, ondersteunende ouder. 26,92% van de onderzochte stiefmoeders is het familie type.

Verhalen

Er zijn nog geen verhalen beschikbaar bij dit onderwerp.