Concept programma Stiefmoederdag 2022

Voor stiefmoeders

Op de Stiefmoederdag komen allerlei thema’s voorbij waarmee je als stiefmoeder kunt worstelen. Op 20 november kun je allerlei workshops volgen, lezingen bijwonen en aanschuiven bij gespreksgroepen. Allemaal onder leiding van professionele hulpverleners met een specialisatie op het gebied van stiefgezinnen. Je kunt andere vrouwen ontmoeten, je verhaal delen of gewoon luisteren naar de ervaringen van anderen. Gun jezelf ook dat steuntje in de rug en meld je aan.  

De Stiefmoederdag wordt georganiseerd door Stichting Stiefmoeders Nederland en Stichting Stiefacademie Nederland. Bekijk het uitgebreide programma en maak een keuze uit de diverse onderdelen. Deelname kost 45 euro per persoon, inclusief koffie/thee en een lunch.

Keuzemenu

Je kunt op de Stiefmoederdag deelnemen aan twee onderdelen uit het keuzemenu (A t/m J). Let op: Er is beperkt plaats. De plaatsen worden op volgorde van inschrijving verdeeld. Geef naast je eerste voorkeuren ook je tweede en derde voorkeur aan op het inschrijfformulier. Sommige onderdelen draaien maar een ronde en dus zijn niet alle combinaties mogelijk.

Voor de 3e ronde hoef je geen voorkeur op te geven. Je kunt op de dag zelf kiezen en aanschuiven bij het onderwerp van jouw keuze.

Hieronder vind je meer informatie over de workshops (ronde 1 en 2) en het keuzemenu van ronde 3:
(klik om de informatie te lezen)

Mijn naam is Bianca Mackintosh, oprichter van B-vida. Sinds 2010 gespecialiseerd in het coachvak. Ik ben een mens, (stief)moeder, vrouw, dochter, zus, ondernemer, coach, (bege)leider en zet al mijn ervaring en kennis in om iedereen die wil verder te helpen in hun persoonlijke, professionele en organisatie ontwikkeling.  

Ik ben gek op mijn (samengesteld) gezin, servies , high tea’s, verder sport ik graag en ben ik een ondernemend mens. Tijdens het coachen kwam ik steeds meer in gesprek over de dynamieken van een scheiding in de levens en loopbanen van de mensen die bij ons in begeleiding waren. Ook mijn eigen persoonlijke ervaring neem ik mee, inmiddels ben ik bijna 5 jaar zelf (stief)moeder in ons samengesteld gezin.

Vooral de emoties die spelen in dit proces op alle partijen (ouders, kinderen, familie, vrienden en werkomgeving) hebben grote impact op het functioneren en communiceren met en over elkaar. Rationeel weet je het vaak wel, en toch...

Ook in een samengesteld gezin merk je dat de emoties hoog op kunnen lopen. Graag neem ik je mee in een aantal dynamieken en bijbehorende emoties tijdens de workshop “omgaan met negatieve emoties binnen een samengesteld gezin“

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Emoties: hoe werkt dat nou?
  • Ieder in zijn eigen emoties: hoe komen we verder?
  • Dynamieken in een samengesteld gezin.
  • Oefening: Welke emoties spelen er bij ons mee?

Tevens is er ruimte om eigen vragen en/of cases in te brengen. Heb je nu al vragen, stel ze gerust via bianca@bvida.nl.

www.bvida.nl

stiefmoederdag-2021 bianca-mackintosh

Hoi! Ik ben Irene Daemen-Snackers en heb in Sittard (Zuid-Limburg) mijn praktijk waar ik als Stief- en relatiecoach samengestelde gezinnen begeleid. Ik ben tien jaar samen met mijn man, zijn zoon van eenentwintig en onze dochter van zeven. De grootste drijfveer om me te gaan specialiseren in hulp voor samengestelde gezinnen was mijn eigen zoektocht in de wereld van het stiefouderschap. Een weg die me veel heeft gebracht, al voelde dat met momenten helemaal niet zo. Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen die in een samengesteld gezin leven of er beroepsmatig mee te maken hebben, te informeren, helpen en inspireren.

Mijn workshop gaat over een onderwerp dat je als stiefmoeder vast herkent; hoe blijf ik mijzelf in de wirwar van mijn samengesteld gezin en kan iemand mij zeggen wat mijn plek is? Ik leg je uit waarom deze twee uitdagingen onlosmakelijk verbonden zijn met de structuur van een samengesteld gezin. Dit helpt je begrijpen waarom het  innemen van je plek als stiefmoeder zo ingewikkeld is. Het gaat over wie jij bent in relatie tot je partner, je stiefkinderen en de andere ouder. Wat wordt er nu eigenlijk van jou verwacht en wat verwacht jij van jezelf? En klopt dat allemaal wel? Ik geef je inzichten en handvatten zodat je (beter) begrijpt hoe een samengesteld gezin werkt, wat je mag leren om jouw plek in te kunnen nemen en je-zelf te laten zien. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

www.sameneengezin.nl

stiefmoederdag-2021 irene-daemen

Nanda Poulisse is stiefmoeder, stiefdochter en orthopedagoog, gespecialiseerd in samengestelde gezinnen (Kiescoach, Stiefplancoach, NLP practitioner, contextueel begeleider). Omdat ze graag iets wilde doen met haar persoonlijke ervaringen is ze in 2014 begonnen met haar eigen praktijk voor de begeleiding van mensen met een samengesteld gezin. De praktijk is gevestigd in Sint-Michielsgestel (bij Den Bosch), en heet Gezinspraktijk Gestel. Op haar website (www.gezinspraktijkgestel.nl) vind je een groot aantal blogs die gaan over veel voorkomende problemen in samengestelde gezinnen (o.a mijn stiefkind negeert me, een band opbouwen met je stiefkinderen, problemen met de moeder van mijn stiefkinderen) en een vragenlijst voor mensen die van plan zijn om te gaan samenwonen met iemand die al kinderen heeft uit een vorige relatie. Met deze vragenlijst kun je inschatten hoe groot de kans op een succesvol nieuw gezin is.

Sinds september 2017 is Nanda beheerder van een besloten Facebookgroep: de Bewuste Stiefmoeders Community. In deze groep, met intussen 1727 leden, delen stiefmoeders hun ervaringen met elkaar, ze ventileren hun frustratie, en vragen elkaar om advies. Het is een mooie groep waarin stiefmoeders elkaar steunen en bemoedigen. Nanda speelt er een actieve rol in.

In de workshop bespreek ik hoe je problemen met een ex-partner (je eigen, maar vooral ook die van je partner) kunt voorkomen, en hoe je er het beste mee om kunt gaan. Er is ook ruimte om je eigen problemen in te brengen.

www.gezinspraktijkgestel.nl

stiefmoederdag-2021 nanda-poulisse

Ik ben Marga van Holsteijn. Ik ben al 24 jaar stiefmoeder van de dochter van mijn Cubaanse man. Dat zij ver weg woont geeft een speciale dimensie aan onze stiefsituatie. Mijn man en ik hebben samen een dochter van 22 jaar. Ik woon in Delft, waar ook mijn praktijk gevestigd is. Ik werk als stiefexpert en familieopsteller bij Praktijk Trotse Moeders. Het soepel laten lopen van een gezin is een uitdaging, en voor een stiefgezin geldt dat driedubbel. Ik begeleid (stief)moeders van een samengesteld gezin die worstelen met schuldgevoel, boosheid en machteloosheid. Ik help hen om zelfbewust en met vertrouwen hun plek in het gezin in te nemen. Daardoor ontstaat de rust en ruimte waar zij naar verlangen.  

De gratis e-gids ‘Stief zonder stress’ blijkt een goede hulp te zijn. Ook bied ik het korte effectieve traject ‘Gelukkig Samengesteld’. Bijna altijd is een individuele familieopstelling onderdeel van de begeleiding. Waarom? Omdat het een mooie, liefdevolle manier is om de oorzaak van spanningen en emoties helder te krijgen en de liefde weer te laten stromen. Zowel voor stiefmoeder zélf als voor haar gezin en stiefgezin.

De workshop ‘De invloed van familiepatronen op jouw rol als stiefmoeder’

‘Ik voel me schuldig naar mijn zoon, híj heeft niet gekozen voor een stiefzus en stiefvader’
‘Grrrr... ik baal ervan dat mijn stiefdochter nooit haar spullen opruimt als ik dat zeg’

‘Mijn partner laat het allemaal aan mij over, hij corrigeert zijn kinderen helemaal niet’

In deze workshop ontdek je hoe familiepatronen van invloed zijn op jouw leven nú, als moeder en/of als stiefmoeder. Veel overtuigingen en gevoelens dragen we, vaak onbewust, al vanuit onze vroege jeugd met ons mee. Welke bagage neem jij mee?

Misschien herken je jouw schuldgevoel van vroeger, toen je ook al dacht: ‘Ik doe het niet goed, ik kan niet aan de verwachtingen voldoen’. En wellicht komt de boosheid in werkelijkheid vanuit je jeugd toen je het gevoel had dat er nooit naar je geluisterd werd.

En mis je alleen de steun van je pártner of voelde je als kind ook al ‘Ik moet het allemaal alleen doen’?

Ik laat zien, horen en ervaren welke dynamieken er in het algemeen spelen in het familiesysteem en welke ook nog specifiek in het samengestelde gezin.
Met behulp van vloertegels die ik bij familieopstellingen gebruik, geef ik sprekende voorbeelden en krijg je een goed beeld hoe een individuele familieopstelling werkt.

www.praktijktrotsemoeders.nl

stiefmoederdag-2021 marga-van-holsteijn

Wij zijn Cindy Kerklingh en Ellen de Koter, samen eigenaar van Stiefkwartier. Een organisatie die coaching en begeleiding biedt aan stellen en kinderen uit een samengesteld gezin.

Binnen een samengesteld gezin is het hebben en het vervullen van een kinderwens van een totaal andere orde dan binnen een kerngezin. Omdat dit plaatsvindt binnen de complexe dynamiek die nu eenmaal hoort bij een samengesteld gezin. Hoe gaan de verschillende loyaliteiten zich ontwikkelen?

Er zijn natuurlijk diverse variaties mogelijk; een gezin waarin één van de ouders kinderen inbrengt of een gezin waarin beide ouders al kinderen hebben. De komst van een kind van beide ouders doet sowieso iets met alle andere leden van dit gezin. Bij de al aanwezige kinderen ontwikkelt zich regelmatig jaloezie naar het kind dat van beide ouders is, dit kind is immers over het algemeen het enige kind dat altijd bij beide ouders verblijft. Tegelijkertijd is dit kind vaak ook degene die iedereen met elkaar verbindt. De verschillen tussen de diverse ‘soorten’ kinderen wordt in ieder geval duidelijker. Dat is een uitdaging. Verschil mag er zijn, wanneer een ieder zich verzekerd weet van een veilige plek binnen het samengestelde gezin.

Cindy en Ellen hebben beide ervaring met het krijgen van een kind binnen een dergelijke situatie. In deze workshop zullen we met elkaar ervaringen uitwisselen en een aantal aspecten van de dynamiek binnen samengestelde gezinnen met jullie doornemen. Delen en inzicht zijn wat onze betreft helpende ingrediënten.

Groet, Ellen en Cindy

www.stiefkwartier.nl

stiefmoederdag-2021 cindy-en-ellen

Wat is het toch ingewikkeld. Sowieso relaties, maar helemaal als er een volledig andere dynamiek speelt dan in een kerngezin. Ik dacht: ‘Dat sjef ik wel even, ik heb genoeg liefde in me’... Maar zo simpel is het dus niet. Toen ik met Karin en Magda in contact kwam, ging er een wereld voor me open. Het begrijpen en erkennen van de dynamieken geeft rust. Voor ouders, stiefverzorgers, kinderen en stiefkids.

Als professional zet ik me dagelijks met liefde en passie in voor het verbeteren van relaties. Het in het licht zetten van verborgen of verboden gedachten, gevoelens en verlangens geeft lucht en ruimte. Dit doe ik o.a. door retraites, relatietherapie, trainingen voor collega’s, (familie)opstellingen en intervisiegroepen. Alles wat past ter verbetering van de relatie met elkaar. Gewoon.. Omdat het gaat om de liefde. Welkom.

Opstellingen is een methode die verstoorde verhoudingen en spanningsvelden binnen systemen (families, organisaties en dergelijke) zichtbaar maakt. In een systeem spelen drie systemische wetmatigheden: de behoefte om ergens bij te horen, de behoefte aan een evenwicht in geven en nemen en de behoefte aan ordening. In samengestelde gezinnen zijn het juist deze drie wetmatigheden die zorgen voor de vaak gevoelde onrust.

Zo kan een opstelling in korte tijd veel informatie over de structuur en dynamiek van een samengesteld gezin geven: het geeft een beeld van wat zich op onbewust niveau afspeelt tussen de leden van het systeem. Je krijgt antwoord op vragen zoals: Wat is mijn rol in deze relatie? Wat is mijn plek in het gezin? Hoe verhoud ik mij tot de kinderen van mijn nieuwe partner? Hoe kan ik erkennen wat er is? Je kunt elke vraag inbrengen die je bezighoudt: algemeen of specifiek, over jezelf in relatie tot anderen of in relatie tot je eigen gevoelens. In deze wordt een aantal systemische oefeningen gedaan en is er tijd voor een of meer opstellingen: je kunt een vraag inbrengen, als representant meedoen of alleen meekijken. Deze workshop leert je systemisch te kijken naar het stiefsysteem; hoe zijn de verhoudingen tussen de onderlinge (stief)gezinsleden?

www.anoukbloemers.nl

stiefmoederdag-2021 anouk-bloemers

Herken jij dit ook? De liefde voor de kinderen van je partner, je zou willen dat het allemaal maar vanzelf gaat. Je merkt verschil met je (eventuele) eigen kinderen of dat je de kinderen van je partner gewoon niet altijd goed kunt verdragen, want je hecht gewoon veel waarde aan je eigen tijd. Maar mag dat wel?

Of herken je het gevoel dat je zo veel voor ze doet, maar een bedankje, nee dat kan er niet af....  Je gaat twijfelen aan jezelf, of het allemaal wel goed is wat je doet en vergeet hierbij jezelf compleet. Het zou zo fijn zijn wanneer zijn kinderen jouw aanwezigheid en dat wat je voor ze doet wat meer zouden waarderen, maar hoe dan?   

De erkenning krijgen voor dat wat je doet, waar jij voor staat als stiefmoeder en je geliefd voelen als partner. Daar draait het om in deze gespreksronde.  
Waar loop jij tegen aan in jouw samengestelde gezin? 

Saskia Wilens; ervaren stiefmoeder van inmiddels 3 pubers. Gecombineerd met haar ervaring als maatschappelijk werker binnen de gezinshulpverlening coacht ze (stief) ouders en samengestelde gezinnen vanuit haar eigen praktijk; 'Mijn Nieuwe Gezin';  

"Dagelijks merk en hoor ik dat stiefouders met torenhoge verwachtingen hun rol met liefde en veel energie serieus nemen. Maar welke druk leggen we onszelf dan wel niet op? Delen we deze verwachtingen met onze geliefden of gaan we er van uit dat het allemaal wel goed komt?" 

www.mijnnieuwegezin.nl

stiefmoederdag-2021 saskia-wilens

Jeanette Hultzer werkt al sinds 2008 vanuit haar eigen praktijk 'Hultzer Coaching' als stiefmoedercoach, naast balans- en loopbaancoach. In 2013 startte zij haar unieke initiatief voor stiefmoeders: Zij opende het Stiefmoedercafé in haar toenmalige woonplaats Delft. Vanwege de gebleken behoefte bij stiefmoeders lanceerde Jeanette in 2015 ook een Stiefmoedercafé in Amsterdam. In het ‘café’ kun je op een ongedwongen manier kennismaken met andere stiefmoeders en ervaringen uitwisselen, in Amsterdam en Den Haag, eens per kwartaal. Bovendien is er een gast, die stiefouder is (geweest) en/of beroepsmatig iets te bieden heeft aan stiefmoeders, of er staat een thema centraal.

Op deze Stiefmoederdag opent Jeanette haar Stiefmoedercafé in Tilburg met het thema: 'Loyaliteitsconflicten'. Wat is loyaliteit en hoe herken je een loyaliteitsconflict? En hoe ga je hiermee om? Daar gaan we met elkaar over in gesprek. Welkom om aan te schuiven!

www.stiefmoedercafe.nl

www.stiefmoedercoaching.nl

stiefmoederdag-2021 jeanette-hultzer

Een samengesteld gezin is gebouwd op een fundering van verlies en rouw. Toch wordt er niet of weinig stilgestaan bij de verliezen na een scheiding of overlijden en bij het opnieuw beginnen als samengesteld gezin. De vorming van een samengesteld gezin is een teken van hoop, van een nieuw begin. Dat maakt echter de verliezen in het verleden niet ongedaan. Het is niet gemakkelijk om te praten over de geleden verliezen en wat dit met ieder doet of heeft gedaan. Vaak wil je zo snel mogelijk als normaal gezin verder, zonder al het verdriet uit het verleden. En daarin schuilt al verlies.

Het vormen van een samengesteld gezin is geen gemakkelijk proces, juist ook omdat rouwen tijd kost. Ieder doet dat op zijn of haar manier en tempo, daar schuilt ook vaak de eenzaamheid. Binnen deze workshop staan we stil bij verlies.

Narriman el-Khattabi is moeder en 21 jaar stiefmoeder en inmiddels ook stiefoma. Vanuit haar eigen praktijk Stiefpunt, werkt zij systeem breed, als SCHIP-behandelaar en stiefcoach. Zij begeleidt samengestelde gezinnen om een succes te maken van hun nieuwe gezin. Maar ook ex-partners om hun echtscheiding goed af te hechten of relaties in zwaar weer vlot te trekken. Narriman is o.a. rouw en verliesbegeleider in brede zin. Zij werkt o.a. met familie- en opvoedopstellingen, geeft workshops, begeleidt intervisies en is ook vertrouwenspersoon bij diverse organisaties.

www.stiefpunt.com

stiefmoederdag-2021 narriman-el-khattabi

In haar praktijk in Rotterdam werkt Saskia Engels sinds 2016 als stiefspecialist, relatietherapeut, stiefplancoach en SCHIP-behandelaar. Zij ondersteunt door middel van het bieden van een liefdevolle en stevige helpende hand op praktisch e?n emotioneel vlak door middel van voorlichting, coaching en therapie. Ook professionals begeleidt zij op gebied van kennis & kunde. Zij is hiervoor gedegen opgeleid, heeft jaren ervaring en zet zich met passie en betrokkenheid in. Zij heeft zelf 17 jaar ervaring met leven in een samenstelling, als stiefmoeder en moeder en heeft haar persoonlijke ervaring en expertise professioneel verbonden.

Ken je het dat het zo stormachtig kan zijn in je samenstelling? Terwijl het misschien even daarvoor zo goed leek te gaan? Of herken je dat er periodes zijn dat er zoveel afstand voelbaar is?  Welkom in je relatie met een partner met kinderen. Deze workshop staat stil bij de seizoenen waar elke stiefmoeder doorheen gaat, soms zelfs in willekeurige volgorde. Je krijgt zicht op de verschillende fases die er zijn en maakt kennis met een aantal helpende sleutels. Inzicht hierin geeft meer ruimte en helpt bij het herkennen, relativeren en normaliseren van alles wat je ervaart en voelt. En dat helpt!

www.stiefleven.nl

stiefmoederdag-2021 saskia-engels

Tijdens de 3e ronde kun je ter plekke kiezen om aan te schuiven bij een van de volgende onderdelen:

Presentatie onderzoeksresultaten

Door Maaike van Goethem (voorzitter Stichting Stiefmoeders Nederland)

Stichting Stiefmoeders deed onderzoek naar de ervaringen van Nederlandse stiefmoeders. Meer dan 1000 stiefmoeders vulden de online enquête in. In een presentatie komen de belangrijkste conclusies voorbij. Met welke negatieve emotie worstelen de meeste vrouwen? En wie heeft het meeste last van ‘wisselstress’? Hoe kijken de stiefmoeders die de eerste vijf jaar er op hebben zitten terug op die eerste vijf jaar? Schuif aan en luister mee.

Open consult

Zit je met een specifieke vraag en heb je behoefte aan advies van een professional? Schruif dan aan bij een open consult van ongeveer 15 minuten.

Principes van de Stiefcirkel

Door Magda Hengst en Karin den Hollander

Magda en Karin zijn de schrijvers van het boek De mijne zijn de liefste. Zij ontwikkelden zelf een model (De Stiefcirkel) dat inzicht geeft in de onzichtbare dynamieken van het stiefgezin. De cirkel is verdeeld in zes stappen die de ontwikkeling van een samengesteld gezin beschrijven. De ontwikkelling is weergegeven in een cirkel,. Er is geen eind en geen begin, het is een doorlopend proces waarbij het ene deel steeds invloed heeft op het andere deel. Wil je weten waarom het leven in een samengesteld gezin zo ingewikkeld is? Kom dan ook luisteren. Het voek van Magda en Karin is ook te koop op de Stiefmoederdag.

Op de koffie

Misschien heb je na twee intensieve rondes meer behoefte om even verder te praten met iemand die je hebt ontmoet op de Stiefmoederdag. Drink dan samen een kopje koffie en thee in de ontvangstruimte.