Programma Stiefmoederdag 2022

Voor stiefmoeders

Op de Stiefmoederdag komen allerlei thema’s voorbij waarmee je als stiefmoeder kunt worstelen. Op 21 mei kun je online bij diverse workshops volgen en aanschuiven bij gespreksgroepen. Allemaal onder leiding van professionele hulpverleners met een specialisatie op het gebied van stiefgezinnen. Je kunt andere vrouwen ontmoeten, je verhaal delen of gewoon luisteren naar de ervaringen van anderen. Gun jezelf ook dat steuntje in de rug en meld je aan.  

De Stiefmoederdag wordt georganiseerd door Stichting Stiefmoeders Nederland en Stichting Stiefacademie Nederland. Bekijk het uitgebreide programma en maak een keuze uit de diverse onderdelen. Deelname kost slechts 10 euro per persoon.

Keuzemenu

Je kunt op de Stiefmoederdag deelnemen aan twee onderdelen uit het keuzemenu (A t/m H). Let op: de workshops draaien allemaal maar 1 ronde. Workshop A t/m D draaien in ronde 1. Workshop E t/m H draaien in ronde 2.

Let op: Er is beperkt plaats. De plaatsen worden op volgorde van inschrijving verdeeld. 

Hieronder vind je meer informatie over de workshops (ronde 1 en 2):
(klik om de informatie te lezen)

Programma

10.30 – 10.35 uur           Online ontvangst door Maaike van Goethem en Karin den Hollander

10.40 – 12.00 uur           Ronde 1 (80 minuten)

12.00 – 13.00 uur           Pauze (1 uur)

13.00 – 14.20 uur           Ronde 2 (80 minuten)

Keuzemenu ronde 1

Vaak lijkt het voor een stiefouder dat alles wat zij doen in het gezin voor vanzelfsprekend wordt aangenomen. Je wast, je kookt, pompt de fietsbanden op, verft kinderkamers, koopt eten en kleren en cadeautjes. Maar een bedankje lijkt maar niet te komen van de kinderen. Terwijl je toch zoveel voor ze doet! Het voelt zo ondankbaar! Heel veel stiefmoeder vallen daarover, het gevoel nooit een bedankje te krijgen voor alles wat ze doen. De stiefmoeder-burnout is zelfs al een ding geworden; een burnout doordat je als stiefmoeder zoveel geeft, maar er niets voor terug lijkt te krijgen.

In deze workshop krijg je inzichten waardoor je snapt dat het werkt zoals het werkt. En tips hoe je daarmee om kan gaan!

Nienke Pleket is 45 jaar en woont in Zeewolde, samen met haar partner, haar tweeling van 12 uit een vorige relatie, haar stiefdochter van 10 en hun gezamenlijke zoon van vier jaar. Daarnaast heeft Nienke zelf ook een stiefmoeder en is ze dus zelf ook stiefkind. Enige ervaring op het gebied van stief en samengesteld heeft ze dus wel. Nienke heeft haar eigen praktijk, Relatiewerk Zeewolde, waar ze werkt als mediator, relatiecoach en stiefcoach. Daarnaast geeft ze trainingen aan stiefouders en mensen die door hun werk te maken hebben met samengestelde gezinnen.

www.relatiewerkzeewolde.nl

 

stiefmoederdag-2022 nienke-pleket

Je ontmoet de liefde van je leven. Je wilt samen met hem een stiefgezin gaan vormen, je ziet het samen al helemaal voor je. Je geeft alles om er een succes van te maken, maar wanneer de roze wolk van kleur verandert, voel je steeds vaker dat het van binnen knelt of wringt. Je merkt dat je dingen doet tegen je gevoel in. Je kiest ervoor het te negeren en jezelf weg te cijferen. Of je neemt de boel over om controle te hebben over hoe het allemaal loopt of moet lopen. Je hebt het er maar druk mee en komt weinig toe aan jezelf of elkaar. Je twijfelt of je wel de juiste persoon en partner bent voor dit samengestelde gezin. Je wordt onzeker of je verbloemt die onzekerheid door ander gedrag. Je twijfelt aan jezelf en aan je partner en zou wensen dat je weer alleen was. Waar komt dit alles vandaan vraag je je misschien dan af? Wat maakt dat soms het slechtste in je naar boven komt. Je raakt als je niet oppast vervreemd van jezelf en je partner. Dat is niet wat je wil. Hoe kan jij jezelf blijven, de partner zijn die je wilt zijn en een bijdrage als stiefmoeder leveren waar jij gelukkig van wordt? In deze workshop leg ik je uit welke mechanismen, denk aan oude (familie)patronen en eerdere gebeurtenissen in je leven invloed hebben op het hier en nu en jouw relaties met anderen (partner, (stief)kinderen, etc). Voel je welkom bij deze workshop waarin we dit samen gaan ontrafelen, zodat je daarna bewust bent van je krachten en valkuilen waarna je de partner en stiefmoeder kunt zijn die je wilt zijn.

Narriman el-Khattabi is moeder en 21 jaar stiefmoeder en inmiddels ook stiefoma. Vanuit haar eigen praktijk Stiefpunt werkt ze als stief-deskundige, relatietherapeut en begeleidt ze mensen bij hun verlies en rouw in brede zin. Narriman werkt o.a. met familie- en opvoedopstellingen, geeft workshops, begeleidt intervisies en is ook vertrouwenspersoon bij diverse organisaties. Ze werkt online door heel Nederland en België, haar praktijk bevindt zich in Goes.

www.stiefpunt.com

stiefmoederdag-2021 narriman-el-khattabi

Stel je ontmoet de man van je dromen, je bent straal verliefd, maar hij (of zij) heeft al kinderen vanuit een vorige relatie? Iets waar je nooit bij stil hebt gestaan toen je nog single was. Maar je gaat ervoor, met of zonder kinderen, jij kunt de hele wereld aan! Je eigen kinderwens komt een tijdje later ter sprake, want nu je deels voor de kinderen van iemand anders zorgt, komen de moedergevoelens ineens heel sterk naar boven. Iets wat je nog niet eerder hebt gehad. Jij wilt ook een kind van jezelf, maar je partner die vindt het wel goed zo. Hoe ga jij hiermee om als ‘kinderloze’ stiefmoeder? Ga je de strijd aan? Leg jij je erbij neer, of verbreek je de relatie? Vaak is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Of jij en je partner willen naast de stiefkinderen die er al zijn beide nog een eigen kindje, maar het lukt maar niet. Er zijn heel veel verschillende verhalen over dit zwaarbeladen onderwerp. Ik ga er graag met je over in gesprek en deel met een open vizier mijn eigen ervaringen.

Liesbeth Kasperink is 44 jaar, woont in Almere en is (stief) bonusmoeder van 2 jongens van bijna 6 en 10. Ze woont ruim vier jaar samen met Michael. Ook haar vorige partner (een relatie van 7 jaar) had ook al twee kinderen. oen 2 en 3 jaar. Liesbeth is ervaringsdeskundige als het gaat om stiefmoeder zijn, zonder eigen kinderen. In juni 2021 begon ze op Instagram haar eigen platform voor stiefmoeders zonder eigen kinderen. “Het feit dat ik nu weet en voel dat ik niet ‘alleen’ ben in deze situatie geeft mijn rust. Instagram: https://www.instagram.com/bonus_moeders/

 

stiefmoederdag-2022 liesbeth-kasperink

Herken jij dit ook? De liefde voor de kinderen van je partner, je zou willen dat het allemaal maar vanzelf gaat. Je merkt verschil met je (eventuele) eigen kinderen of dat je de kinderen van je partner gewoon niet altijd goed kunt verdragen, want je hecht gewoon veel waarde aan je eigen tijd. Maar mag dat wel?

Of herken je het gevoel dat je zo veel voor ze doet, maar een bedankje, nee dat kan er niet af....  Je gaat twijfelen aan jezelf, of het allemaal wel goed is wat je doet en vergeet hierbij jezelf compleet. Het zou zo fijn zijn wanneer zijn kinderen jouw aanwezigheid en dat wat je voor ze doet wat meer zouden waarderen, maar hoe dan?   

De erkenning krijgen voor dat wat je doet, waar jij voor staat als stiefmoeder en je geliefd voelen als partner. Daar draait het om in deze gespreksronde.  
Waar loop jij tegen aan in jouw samengestelde gezin? 

Saskia Wilens; ervaren stiefmoeder van inmiddels 3 pubers. Gecombineerd met haar ervaring als maatschappelijk werker binnen de gezinshulpverlening coacht ze (stief) ouders en samengestelde gezinnen vanuit haar eigen praktijk; 'Mijn Nieuwe Gezin';  

"Dagelijks merk en hoor ik dat stiefouders met torenhoge verwachtingen hun rol met liefde en veel energie serieus nemen. Maar welke druk leggen we onszelf dan wel niet op? Delen we deze verwachtingen met onze geliefden of gaan we er van uit dat het allemaal wel goed komt?" 

www.mijnnieuwegezin.nl

stiefmoederdag-2021 saskia-wilens

Keuzemenu ronde 2

Deze workshop gaat over een onderwerp dat je als stiefmoeder vast herkent; hoe blijf ik mijzelf in de wirwar van mijn samengesteld gezin en kan iemand mij zeggen wat mijn plek is? Ik leg je uit waarom deze twee uitdagingen onlosmakelijk verbonden zijn met de structuur van een samengesteld gezin. Dit helpt je begrijpen waarom het  innemen van je plek als stiefmoeder zo ingewikkeld is. Het gaat over wie jij bent in relatie tot je partner, je stiefkinderen en de andere ouder. Wat wordt er nu eigenlijk van jou verwacht en wat verwacht jij van jezelf? En klopt dat allemaal wel? Ik geef je inzichten en handvatten zodat je (beter) begrijpt hoe een samengesteld gezin werkt, wat je mag leren om jouw plek in te kunnen nemen en je-zelf te laten zien. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

Saskia Wilens is een ervaren stiefmoeder van inmiddels 3 pubers. Gecombineerd met haar ervaring als maatschappelijk werker binnen de gezinshulpverlening coacht ze (stief) ouders en samengestelde gezinnen vanuit haar eigen praktijk; 'Mijn Nieuwe Gezin';  
"Dagelijks merk en hoor ik dat stiefouders met torenhoge verwachtingen hun rol met liefde en veel energie serieus nemen. Maar welke druk leggen we onszelf dan wel niet op? Delen we deze verwachtingen met onze geliefden of gaan we er van uit dat het allemaal wel goed komt?" www.mijnnieuwegezin.nl en www.sameneengezin.nl

stiefmoederdag-2022 saskia-wilens

Toen je een relatie met die leuke man kreeg, was dat geweldig. En dat hij al kinderen had, dat wist je. Niet altijd makkelijk, maar die horen er nu eenmaal bij. Maar dan... blijkt er ook nog een ex te zijn. De moeder van zijn kinderen. Die met jouw vent appt over de schermtijd van de kinderen, terwijl je net gezellig een film zit te kijken. Of belt over de schooltas die nog bij jullie staat, terwijl jullie romantisch uit eten zijn. En ze blijkt ook nog een mening te hebben over jou, het eten wat je op tafel zet, de regels die er bij jullie zijn en nog veel meer. Wat moet je daar nu mee? In deze workshop leer je waarom het belangrijk is dat de ex een plek in het stiefsysteem heeft, én hoe jij jouw eigen plek kunt behouden en voor jezelf kan zorgen.

Nienke Pleket is 45 jaar en woont in Zeewolde, samen met haar partner, haar tweeling van 12 uit een vorige relatie, haar stiefdochter van 10 en hun gezamenlijke zoon van vier jaar. Daarnaast heeft Nienke zelf ook een stiefmoeder en is ze dus zelf ook stiefkind. Enige ervaring op het gebied van stief en samengesteld heeft ze dus wel. Nienke heeft haar eigen praktijk, Relatiewerk Zeewolde, waar ze werkt als mediator, relatiecoach en stiefcoach. Daarnaast geeft ze trainingen aan stiefouders en mensen die door hun werk te maken hebben met samengestelde gezinnen.

www.relatiewerkzeewolde.nl

stiefmoederdag-2022 nienke-pleket

Elk jaar is het weer zover, zomervakantie! En daar hoort ook op vakantie gaan bij…mét de kinderen. Zij kijken er ieder jaar weer naar uit, net als je partner, even lekker weg het gezin. Maar jij… ziet er elk jaar best wel tegenop. Want vakantie met kinderen is ook hard werken. Het is niet een lekker weekje relaxen aan het strand. Met kinderen kijk je heel anders naar je vakantie. Is er animatie? Is het zwembad leuk genoeg? En een goedkope vakantie is er niet meer bij, want in het hoogseizoen betaal je ook nog eens de hoofdprijs! Maar goed, jij koos voor deze partner met kinderen en hier ‘hoort’ ook een vakantie bij met de kinderen. Als de vakantie is afgelopen na 1, 2, 3 weken ben jij helemaal uitgeblust en ben je eigenlijk alweer toe aan vakantie. Alleen zijn dan je vakantiedagen al voor een groot gedeelte op en mag je weer aan het werk! Herkenbaar?
Toch zijn er genoeg manier om zelf ook te kunnen genieten van jouw vakantie met de kinderen. En zeg nou zelf: het is toch ook heel fijn om samen herinneringen te maken? Die neemt niemand jullie meer af.

Liesbeth Kasperink is 44 jaar, woont in Almere en is (stief) bonusmoeder van 2 jongens van bijna 6 en 10. Ze woont ruim vier jaar samen met Michael. Ook haar vorige partner (een relatie van 7 jaar) had ook al twee kinderen. oen 2 en 3 jaar. Liesbeth is ervaringsdeskundige als het gaat om stiefmoeder zijn, zonder eigen kinderen. In juni 2021 begon ze op Instagram haar eigen platform voor stiefmoeders zonder eigen kinderen. “Het feit dat ik nu weet en voel dat ik niet ‘alleen’ ben in deze situatie geeft mijn rust.

Instagram: https://www.instagram.com/bonus_moeders/

stiefmoederdag-2022 liesbeth-kasperink

In haar praktijk in Rotterdam werkt Saskia Engels sinds 2016 als stiefspecialist, relatietherapeut, stiefplancoach en SCHIP-behandelaar. Zij ondersteunt door middel van het bieden van een liefdevolle en stevige helpende hand op praktisch e?n emotioneel vlak door middel van voorlichting, coaching en therapie. Ook professionals begeleidt zij op gebied van kennis & kunde. Zij is hiervoor gedegen opgeleid, heeft jaren ervaring en zet zich met passie en betrokkenheid in. Zij heeft zelf 17 jaar ervaring met leven in een samenstelling, als stiefmoeder en moeder en heeft haar persoonlijke ervaring en expertise professioneel verbonden.

Ken je het dat het zo stormachtig kan zijn in je samenstelling? Terwijl het misschien even daarvoor zo goed leek te gaan? Of herken je dat er periodes zijn dat er zoveel afstand voelbaar is?  Welkom in je relatie met een partner met kinderen. Deze workshop staat stil bij de seizoenen waar elke stiefmoeder doorheen gaat, soms zelfs in willekeurige volgorde. Je krijgt zicht op de verschillende fases die er zijn en maakt kennis met een aantal helpende sleutels. Inzicht hierin geeft meer ruimte en helpt bij het herkennen, relativeren en normaliseren van alles wat je ervaart en voelt. En dat helpt!

www.stiefleven.nl

stiefmoederdag-2021 saskia-engels